Ayurveda constitutietype

Als basis voor de voedingsadviezen maak ik graag gebruik van een constitutie analyse. Ik gebruik die uit de Ayurvedische geneeskunde. Daarbij analyseren we je lichaamsbouw, lichaamskenmerken en de stofwisseling.

Ieder mens heeft een bepaalde basis constitutie. Er zijn drie hoofdtyperingen:

  • Type A: de gevoelige stofwisseling (symbool het hert)
  • Type B: de sterke stofwisseling (symbool de tijger)
  • Type C: de trage stofwisseling (symbool de olifant)

Met behulp van een vragenlijst bepalen we tot welk type je het meest behoort. Als een constitutie in balans is, dan ben je energiek en tevreden. Ontstaat er een onbalans, dan wordt de basisconstitutie verstoord en ontstaan klachten.

Hert, olifant of tijger

Als vervolgens uit je constitutie analyse je basisconstitutie is vastgesteld geef ik je gerichte voedingsadviezen.

  • Het hert: is levendig en beweeglijk, vaak tenger, spontaan en gevoelig. In balans is een hert bruisend van energie, spontaan, creatief en flexibel. Uit balans: piekeren, darmklachten, slecht slapen, nerveus.
  • De tijger: een vurig type met een scherpe geest die graag een leidende rol neemt. In balans is de tijger een warm, gedreven en strijdvaardig mens. Uit balans: uitgeput, slecht voor zichzelf zorgen, eczeem, maagklachten en snel geïrriteerd.
  • De olifant: een rustig en stabiel type, vaak stevig van bouw, sierlijk en sterk en beschikt over een constante hoeveelheid energie. In balans is een olifant optimistisch, vergevingsgezind en trouw. Uit balans: neiging tot overeten, somber, hoofdpijn en niet vooruit te branden.

Online vragenlijst over constitutietypen

Online vragenlijst over constitutietypen