Probiotica en prebiotica nuttig?

Een onderwerp waar ik veel vragen over krijg. Wat mensen vragen is, is het nu echt nodig en welke dan gezien de grote keuze die er is. Dan leg ik altijd uit dat Probiotica ( een mengsel van levende darmbacteriën) zeker nuttig kan zijn als je bijvoorbeeld net een antibiotica -kuur hebt gehad. Want antibiotica doodt namelijk ook altijd een deel van de goede bacteriën in je darmen. Probiotica vult dat dan weer aan. Want een gezonde darm is van binnen helemaal bedekt met darmbacteriën.

Andere redenen wanneer Probiotica nuttig kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld na een periode van ziekte, of na een lange stressperiode. Beide situaties hebben vaak als effect dat de eigen darmflora afneemt. Door dan tijdelijk Probiotica te nemen vul je dat weer aan. Want het blijkt dat Probiotica de eigen darmbacteriën stimuleert om zich te gaan vermeerderen. Dus zo herstellen ze mooi het natuurlijk evenwicht.

Dan nu prebiotica. Wat is dat eigenlijk? Niets anders dan de voeding voor je eigen darmbacteriën. En wat eten die dan zoal? Vooral vezels! Dus nu snap je waarom er zo veel nadruk op het eten van veel groente wordt gelegd. Want in groente, kruiden en fruit zitten verreweg de meeste vezels, veel meer dan in brood of crackers. Maar vooral veel groente dus, fruit heeft namelijk als nadeel dat het ook vaak suikerrijk is en dat is dan toch wat minder wenselijk om daar heel veel van te eten. Groente dus! En hoe gevarieerder je groente inname is hoe rijker je je darmbeestjes voedt. En op hun beurt zorgen zij weer voor een gezonde darmen en een goede vertering van jouw voeding zodat dat via je bloed keurig op zijn plek in de cellen belandt.