Koffie misschien gezonder dan je dacht?

Koffie! Voor heel veel mensen is het dagelijkse bakkie een vast ritueel. Cliënten vragen me vaak hoe het nu zit. Is het nu wel of niet goed voor onze gezondheid? Ook wetenschappers stellen zich die vraag regelmatig. En dus wordt de relatie tussen koffie en gezondheid regelmatig onderzocht. En met verschillende uitkomsten.

Zelf ben ik enthousiast over de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) omdat zij sowieso naar voeding kijken dagelijks medicijn voor een goede gezondheid. En ook op koffie hebben ze een eigen visie, een visie die ik graag deel.

Ik ben zelf ook dol op mijn eerste koffie in de ochtend en voel me er goed bij!

De TCG visie: de Chinezen gebruiken koffie als medicijn Koffieboontjes zitten in besjes die aan de koffieplant groeien. Deze koffieplant (de Coffea) behoort tot de “Rubiaceae” plantenfamilie, welke al van oudsher een bron is van verschillende Chinese medicinale kruiden. Daarom wordt van de koffieboon ook de natuur, de smaak en de therapeutische acties beschreven.

De originele groene koffieboon is “koel” van natuur maar de geroosterde bruine boon is “warm”. Verder is koffie bitter en een beetje zoet van smaak. Hierdoor heeft koffie volgens de TCG de volgende therapeutische acties:

Stimulerend effect De groene of bruine koffieboon heeft vooral effect op het Hout-element. Het wordt dan ook al sinds lange tijd door de Chinesen gebruikt om Lever-energie-blokkades in beweging te krijgen. Maar let op: dit betekent niet dat het de Lever-energie ook kalmer doet stromen! Voor sommige mensen is dit dus gunstig omdat hun energie in beweging komt en zij zich daar goed bij voelen. Maar sommigen raken hierdoor (nog meer) geaggiteerd of gestressed en kunnen niet meer tot rust komen.

Drainerend effect Door de bittere smaak wordt de galproduktie vergroot en is er een drainerend effect. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd en het urineren. Koffie laxeert dus, ontgift en werkt als diureticum.

Mentale effecten De koffieboon zit in rode besjes en heeft dus ook invloed op het Vuur-element. Hierdoor stimuleert het de mentale activiteit en geeft het meer focus.

Opwarmend effect Koffie geeft in het lichaam een hele warme, yange energie (ja, zelfs ijskoffie) en is daardoor af te raden bij: – Auto-immuunaandoeningen en allergieën, – Hoge bloeddruk, – Mensen met een teveel aan yang en/of een tekort aan yin (oa. de volgende klachten: opvliegers, nachtzweten, warmer na 4 uur, droge huid, hitte in  voeten/handen/borst, altijd heet hebben, altijd rode wangen, jeukende/warme/rode huidklachten, ontstekingen, etc.), – Mensen met oa. hoofdpijn, nek/schouderklachten, snel boos/geïrriteerd etc. Dus heb je hier last van? Beperk of skipp je koffie.

Zoals bij alle Chinese kruiden kan je dus niet zomaar zeggen of het goed of slecht is. Dat hangt helemaal af van de persoon en zijn/haar energiebalans. Wat voor de één goed is, is voor de ander af te raden.

Mijn advies: – Drink geen koffie wanneer het in bovenstaand stuk is afgeraden. – Voor de anderen geldt: drink nooit meer dan 2 kopjes (dus geen mokken;)) per dag. En bij voorkeur voor 14.00 uur omdat je spijsvertering in de loop van de dag wat trager verloopt en mogelijk de slaap negatief beïnvloedt.

– Drink het liefst organische koffie van bonen die je vers maalt (ivm het oxideren van de olie in de bonen). – Drink ook je décafé of instant koffie van organic geteelde bonen: bij niet organic koffie worden namelijk veel ongezonde chemicaliën gebruikt.