Maagzuur? Wees er maar blij mee!

Maagzuur, wees er maar blij mee!

 

Klopt de, op zich logische, gedachte dat je bij maagzuurproblemen last hebt van teveel maagzuur eigenlijk wel? Nee, meestal niet. Verreweg de meeste mensen hebben juist een tekort aan maagzuur. Maar waar komen dan de klachten vandaan? Juist door te weinig maagzuur verteert voeding onvoldoende en blijft daardoor te lang in de maag. Het voedsel zal je maag pas verlaten richting je darmen als er in de maag een bepaalde zuurgraad bereikt is. Hiervoor heb je dus voldoende maagzuur nodig. Bij mensen met te weinig maagzuur duurt dit langer waardoor de voeding gaat gisten en de maag te vol blijft. Hierdoor ontstaan gassen die zorgen voor een opgeblazen gevoel en oprispingen. Je maag gaat protesteren en probeert een oplossing te vinden. Door de druk vanuit de maag kan de sluitspier die tussen de slokdarm en de maag zit open gaan, waardoor de voeding weer in de slokdarm komt. Dat geeft dat branderige gevoel en dat is dus een teken van maagzuurtekort in plaats van een teveel aan maagzuur. Voldoende maagzuur is van essentieel belang, want maagzuur heeft vier hele belangrijke functies. Het zorgt er voor dat voedsel afgebroken wordt waardoor het goed opgenomen kan worden door ons lichaam. Ten tweede zorgt maagzuur ervoor dat alle vreemde bacteriën en schimmels in ons voedsel onschadelijk worden gemaakt. Ook zorgt maagzuur voor opname van B12 en ijzer, belangrijke stoffen voor de aanmaak van ons bloed. Tot slot, misschien wel de belangrijkste functie, maagzuur zorgt voor een goede opname van vitaminen en mineralen. Jarenlang gebruik van maagzuurremmers zal dus uiteindelijk leiden tot een tekort aan vitaminen en mineralen in je lichaam. Dit heeft vervolgens een negatief effect op je gezondheid!

Het feit dat je maagzuurremmers op elke hoek van de straat kunt kopen betekent niet dat het een onschuldig middel is. De symptomen worden bestreden, maar het probleem is daarmee niet opgelost.

Vermoeidheid, darmproblemen, hoofdpijn, botontkalking en stemmingswisselingen komen vaak voor bij mensen die langdurig maagzuurremmers gebruiken.

Ik zie dit dan ook regelmatig in mijn praktijk. Maar gelukkig zijn er goede manieren om zuurbranden te voorkomen. In een aantal stappen leert men welke voeding helpt bij het voorkomen van maagzuurproblemen. En met de inzet van natuurlijke middelen wordt de aanmaak van het eigen maagzuur bevorderd en kan het gebruik van maagzuurremmers geleidelijk afgebouwd worden. Uiteraard doen we dit, indien van toepassing, in overleg met de eigen huisarts.