Koffie? Is het gezond of toch niet?

Koffie! Voor heel veel mensen is het dagelijkse bakkie een vast ritueel. Mijn cliënten vragen me vaak hoe het nu zit. Is het nu wel of niet goed voor ons? Ook wetenschappers stellen zich die vraag regelmatig. En dus wordt de relatie tussen koffie en gezondheid regelmatig onderzocht. En met verschillende uitkomsten. Het ene onderzoek vindt negatieve effecten en het andere juist weer positieve. In de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) kijkt men heel anders naar voeding maar ook zij hebben over koffie verschillende meningen.

Veel van mijn cliënten drinken koffie en dan blijft het vaak niet bij één bakkie per dag. Is het nou wel goed? Is het nou niet goed? Wat moet ik adviseren? Reden genoeg om er eens in te duiken en mijn bevindingen hier op het blog te delen.

De Chinesen gebruiken koffie als medicijn Koffieboontjes zitten in besjes die aan de koffieplant groeien. Deze koffieplant (de Coffea) behoort tot de “Rubiaceae” plantenfamilie, welke al van oudsher een bron is van verschillende Chinese medicinale kruiden. Daarom wordt van de koffieboon ook de natuur, de smaak en de therapeutische acties beschreven.

De originele groene koffieboon is “koel” van natuur maar de geroosterde bruine boon is “warm”. Verder is koffie bitter en een beetje zoet van smaak. Hierdoor heeft koffie volgens de TCG de volgende therapeutische acties:

Stimulerend effect De groene of bruine koffieboon heeft vooral effect op het Hout-element. Het wordt dan ook al sinds lange tijd door de Chinesen gebruikt om Lever-energie-blokkades in beweging te krijgen. Maar let op: dit betekent niet dat het de Lever-energie ook kalmer doet stromen! Voor sommige mensen is dit dus gunstig omdat hun energie in beweging komt en zij zich daar goed bij voelen. Maar sommigen raken hierdoor (nog meer) geaggiteerd of gestressed en kunnen niet meer tot rust komen.

Drainerend effect Door de bittere smaak wordt de galproduktie vergroot en is er een drainerend effect. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd en het urineren. Koffie laxeert dus, ontgift en werkt als diureticum.

Mentale effecten De koffieboon zit in rode besjes en heeft dus ook invloed op het Vuur-element. Hierdoor stimuleert het de mentale activiteit en geeft het meer focus.

Opwarmend effect Koffie geeft in het lichaam een hele warme, yange energie (ja, zelfs ijskoffie) en is daardoor af te raden bij: – Autoimmuunaandoeningen en allergieën, – Hoge bloeddruk, – Mensen met een teveel aan yang en/of een tekort aan yin (oa. de volgende klachten: opvliegers, nachtzweten, warmer na 4 uur, droge huid, hitte in  voeten/handen/borst, altijd heet hebben, altijd rode wangen, jeukende/warme/rode huidklachten, ontstekingen, etc.), – Mensen met oa. hoofdpijn, nek/schouderklachten, snel boos/geïrriteerd etc.

Zoals bij alle Chinese kruiden kan je dus niet zomaar zeggen of het goed of slecht is. Dat hang helemaal af van de persoon en zijn/haar energiebalans. Wat voor de één goed is, is voor de ander af te raden.

Mijn advies: – Drink geen koffie wanneer ik het in bovenstaand stuk heb afgeraden. – Voor de anderen geldt: drink nooit meer dan 3 kopjes (geen mokken!) per dag.

– Drink het liefst organische koffie van bonen die je vers maalt (ivm het oxideren van de olie in de bonen). – Drink geen décafé of instant koffie; er worden te veel chemicalieën gebruikt in het proces*. – Koffie is NOOIT geschikt voor kinderen!!! (en nee, dit is geen overbodig advies)

* Voor de biologische décafé van Simon Levelt wordt koolzuur gebruikt dus die zou je wel kunnen drinken.